måndag 17 december 2012

Svampar och bakterier

När det kommer till makeup och hygien är det viktigt att vara nogrann med rutinerna. Det lönar sig att regelbundet gå igenom necessären och slänga det som blivit gammalt och ofräscht. Annars kan man lätt dra på sig infektioner eller irritationer.

Det värsta jag vet är makeupsvampar som man lägger foundation med. De är fullständiga bakteriebomber där de ligger längst ner i necessären och jag undviker helt att använda sådana. Dessutom går det åt onödigt mycket foundation som bara sugs in i svampen. Jag föredrar att bara använda mina egna fingrar, förstås ordentligt tvättade före. Ett annat bra alternativ är en foundationpensel. Om man absolut vill använda svamp ska man behandla den som en engångsvara, och alltid klippa bort det hörn av svampen som man använt.

Här är en lista på hur länge olika produkter håller, hämtad från idealguiden.se:

Mascara har en hållbarhet på ungefär 3-6 månader max, men byt omgående om den börjar lukta annorlunda och klumpar sig. Dra ej borsten upp och ner då den förstörs snabbare.

Kajal håller ca 2 år, vässa pennan ofta för att få bort bakterier. En flytande kajal håller ca 1 år.

Tvätta dina borstar och svampar med vatten och tvål minst 1ggr/v. Ska förvaras i separat ask i sminkväskan.

Krämburkar håller i ca 3 månader om du tar ur den med fingrarna. Hudkrämer har en symbol som anger hur länge produkten håller efter det att du öppnat den.

Foundation som är vattenbaserad håller upp till 1 år och oljebaserad upp till 2 år, men märker du att den luktar annorlunda och inte ser ut som den brukar göra ska du slänga den.

Puder håller ungefär i 2 år, men märker du att du får hudirritationer har den blivit gammal och måste slängas. Viktigt att tvätta puderborsten ofta.

Rouge håller också ungefär 2 år, men kom ihåg att tvätta rougeborsten titt som tätt!

Läppstift kan hålla allt från ett halvår till 1½ år, men ska slängas om du känner att den luktar konstigt och är grynig.

Läppglans håller från två månader och uppåt, det beror på om du torkar av läpparna innan du applicerar på nytt, för annars kommer det ner bakterier i behållaren. Om du märker att glanset har fått en annan lukt och att konsistensen blivit tunnare ska du slänga den.

Concealer håller ca 6 månader – 1 år, men ska också slängas om den börjar lukar illa och om konsistensen blivit annorlunda.

Ögonskugga kan användas i flera år, se till locket alltid blir riktigt stängt och om den börjar smula så har den blivit dålig. Krämskugga håller i ca 2 år.

Läppenna håller i ca 2 år. Vässa pennan ofta så håller du bakterierna borta.

Nagellack håller ca 2 år. När konsistensen börjar bli seg är det dags att kasta den.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar